duminică, 22 decembrie 2013

Love letters of great men and women

Edited by Ursula Doyle
Ed. Pan Books

Cartea reprezinta o colectie interesanta de scrisori de dragoste scrise de personalitati ca George Sand, Lord Byron, John Keats, Honore de Balzac, Victor Hugo, Gustave Flaubert, Napoleon Bonaparte, Mozart, etc.

Bineinteles cartea este recomandata celor foarte romantici, sau care sufera de inima albastra, si care se pot consola cu lectura unei scrisori a lui Henry al VIII-lea, supus chinurilor dragostei pasionale pentru Anne Boylen, dar care a supravietuit acestor tulburatoare chinuri, si chiar a mai iubit inca patru neveste.

Cartea este interesanta pentru ca cea mai mare parte a  scrisorilor apartin unor scriitori celebri, astfel ca este o demonstratie a faptului ca sufletul creator este cel mai fragil, iar genialitatea unor scriitori ca si controversatul John Keats sau nonconformista George Sand, nu i-a putut feri de chinurile iubirii neimpartasite.

Un pic amuzanta mi s-a parut urmatoarea scrisoare a lui de W.A. Mozart  catre Constanze:

”Dear little wife, I have a number of requests to make. I beg you
1)not to be melancholy,
2)not to go out walking alone and preferably not to go out walking at all,
3) to feel absolutely assured of my love,
4)Ibeg in your conduct not only to be careful of your honor and mine, but also to consider appearances. Do not be angry with me for asking this. (...).”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu