sâmbătă, 30 noiembrie 2013

Amintiri- Din prima tinerete

Radu Rosetti, Ed. Humanitas, Colectia Vintage, Bucuresti 2012

Considerata la vremea primei sale editari drept cea mai importanta lucrarea de memorialistica din literatura romana, seria Aminitilor lui Radu Rosetti a fost reeditata de Editura Humanitas, in doua variante. Prima varianta este cea aparuta in 2012 formata din trei volume distincte: Ce am auzit de la altii, Din copilarie si Din prima tinerete. In 2013 a aparut pe piata varinata ce reuneste toata seria intr-un singur volum ilustrat. 

Eu am inceput lectura cu cea din urma carte din serie si pentru ca mi-a placut atat de mult, marturisesc ca intentionez sa-mi achizitionez volumul ilustrat ce cuprinde intreaga serie.


Pe fundalul evenimentelor istorice cuprinse intre abdicarea lui Cuza si instalarea Regelui Carol I, Radu Rosetti ne povesteste  in cel de-al treilea volum,  intalnirile sale memorabile cu personajele tabloului istoric al secolului XIX, precum Vasile Alecsandri, Costache Negri, Lascar Catargiu, Eugeniu Ghyka etc.


Iata in continuare cate ceva dintre cele povestite despre Vasile Alecsandri:


”Tanar, de un fizic placut, deloc nu era micsorat printr-o chelie precoce, inzestrat cu un deosebit dar de seductiune, causeur fermecator, era fisrec ca Alecsandri sa fi fost bine vazut de sexul frumos si ca, de la intoarcerea lui in tara, sa nu-i lipseasca succese pe acest teren. In urma fu cuprins, de o mare si inflacarata iubire pentru una dintre surorile prietenului sau Negri. El era pasiune impartasita si de aceasta femeie incantatoare. Anii acestei dragoste au fost cei mai fericiti ai vietii poetului, acei pe care i-a numit in unul din Pastelurile sale: ”raiul vietii mele”. Lor li datorim cea mai duioasa din poieziile lui: Steluta. Se stie cum, atinsa de o boala rara care, mai ales la aceas vreme nu ierta niciodata, iubita lui Alecsandri avu un sfarsit tragic, pe un vapor, si ca trupul ei fu aruncat in mare.” (pag. 100)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu