vineri, 27 decembrie 2013

The Christmas Books

de Charles Dickens, Ed. Pinguin Books, 1994, Colectia Pinguin Popular Classics

Volumul cuprinde trei dintre povestile lui Charles Dickens, scrise in spiritul sarbatorilor sfarsitului de an: A Christmas Carol , The Chimes  si The Cricket on the Hearth.

Trebuie neaparat sa cititi "A Christmas Carol" (Poveste de Craciun) si apoi sa vizionati din nou animatia Disney, cu acelasi nume,  din 2009, ca sa vedeti cat de reusita este aceasta transpunere a celei mai cunoscute dintre povestile lui Dickens intr-o animatie, intrucat nu numai ca respecta cu fidelitate textul cartii, dar reuseste sa transmita exact spiritul morlizator al povestii pe care il transmite scriitorul in opera sa. Povestea lui Ebenezer Scrooge si a vizitei celor trei spirite in noptea de Craciun este una dintre cele mai cunoscute, insa este o lectura care poate fi repetata in fiecare an, indiferent de varsta, cu o ceasca de ciocolata calda, in fotoliul de langa bradut.

"The Cricket on the Heart" (Greiere din Inima) este mai mult o poveste despre dragoste, iertare si fidelitate. La fel ca si in "Poveste de Craciun" dupa ce personajele trec printr-o incercarea purificatoare, primesc o noua sansa pentru a-si schimba viata.

Mie mi-a placut cel mai mult povestea  "The Chimes" (Clopotul fermecat) in care actiunea este impartita in partru etape importante (iar nu trei, ca in Poveste de Craciun), cuprinse intre cele patru sferturi de ora anuntate prin bataile clopotelor, inainte de miezul noptii Anului Nou.

Trotty, prsonajul principal simte  chemare clopotelor bisericii in ultima noapte a anului. Gasind usa inchisa se catara pe zidurile biseicii, iar cand ajunge sus afla de la un goblin ca a murit, alunecand de pe ziduri. Fiecare bataie de clopot ce anunta trecerea unui nou sfert de ora spre miezul noptii, ii poarta spiritul in timp, intr-un mod asemanator povestii lui Ebenezer Scrooge. In ultimul sfert de ora afla soarta tragica  pe care o va avea  fiica sa, care va ajunge in final sa se sinucida, tocmai ca o consecinta a faptelor sale egoiste, intrucat ii interzisese sa se casatoreasca din dragoste cu Richard. Cand clopotul bate miezul noptii, Trotty primeste o a doua sansa, trezindu-se in dimineata celei din urma zile a anului, avand ocazia sa retraiasca toate evenimentele si sa-si indrepte toate greselile.

Mi-a placut  foarte mult aceasta poveste pentru prezenta personajelor fantastice, goblini si chiar elfi (apar mentionati) si de asemenea, mi-a placut foarte mult tema visului in rama.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu