vineri, 27 decembrie 2013

The Christmas Books

de Charles Dickens, Ed. Pinguin Books, 1994, Colectia Pinguin Popular Classics

Volumul cuprinde trei dintre povestile lui Charles Dickens, scrise in spiritul sarbatorilor sfarsitului de an: A Christmas Carol , The Chimes  si The Cricket on the Hearth.

Trebuie neaparat sa cititi "A Christmas Carol" (Poveste de Craciun) si apoi sa vizionati din nou animatia Disney, cu acelasi nume,  din 2009, ca sa vedeti cat de reusita este aceasta transpunere a celei mai cunoscute dintre povestile lui Dickens intr-o animatie, intrucat nu numai ca respecta cu fidelitate textul cartii, dar reuseste sa transmita exact spiritul morlizator al povestii pe care il transmite scriitorul in opera sa. Povestea lui Ebenezer Scrooge si a vizitei celor trei spirite in noptea de Craciun este una dintre cele mai cunoscute, insa este o lectura care poate fi repetata in fiecare an, indiferent de varsta, cu o ceasca de ciocolata calda, in fotoliul de langa bradut.

"The Cricket on the Heart" (Greiere din Inima) este mai mult o poveste despre dragoste, iertare si fidelitate. La fel ca si in "Poveste de Craciun" dupa ce personajele trec printr-o incercarea purificatoare, primesc o noua sansa pentru a-si schimba viata.

Mie mi-a placut cel mai mult povestea  "The Chimes" (Clopotul fermecat) in care actiunea este impartita in partru etape importante (iar nu trei, ca in Poveste de Craciun), cuprinse intre cele patru sferturi de ora anuntate prin bataile clopotelor, inainte de miezul noptii Anului Nou.

Trotty, prsonajul principal simte  chemare clopotelor bisericii in ultima noapte a anului. Gasind usa inchisa se catara pe zidurile biseicii, iar cand ajunge sus afla de la un goblin ca a murit, alunecand de pe ziduri. Fiecare bataie de clopot ce anunta trecerea unui nou sfert de ora spre miezul noptii, ii poarta spiritul in timp, intr-un mod asemanator povestii lui Ebenezer Scrooge. In ultimul sfert de ora afla soarta tragica  pe care o va avea  fiica sa, care va ajunge in final sa se sinucida, tocmai ca o consecinta a faptelor sale egoiste, intrucat ii interzisese sa se casatoreasca din dragoste cu Richard. Cand clopotul bate miezul noptii, Trotty primeste o a doua sansa, trezindu-se in dimineata celei din urma zile a anului, avand ocazia sa retraiasca toate evenimentele si sa-si indrepte toate greselile.

Mi-a placut  foarte mult aceasta poveste pentru prezenta personajelor fantastice, goblini si chiar elfi (apar mentionati) si de asemenea, mi-a placut foarte mult tema visului in rama.

duminică, 22 decembrie 2013

Love letters of great men and women

Edited by Ursula Doyle
Ed. Pan Books

Cartea reprezinta o colectie interesanta de scrisori de dragoste scrise de personalitati ca George Sand, Lord Byron, John Keats, Honore de Balzac, Victor Hugo, Gustave Flaubert, Napoleon Bonaparte, Mozart, etc.

Bineinteles cartea este recomandata celor foarte romantici, sau care sufera de inima albastra, si care se pot consola cu lectura unei scrisori a lui Henry al VIII-lea, supus chinurilor dragostei pasionale pentru Anne Boylen, dar care a supravietuit acestor tulburatoare chinuri, si chiar a mai iubit inca patru neveste.

Cartea este interesanta pentru ca cea mai mare parte a  scrisorilor apartin unor scriitori celebri, astfel ca este o demonstratie a faptului ca sufletul creator este cel mai fragil, iar genialitatea unor scriitori ca si controversatul John Keats sau nonconformista George Sand, nu i-a putut feri de chinurile iubirii neimpartasite.

Un pic amuzanta mi s-a parut urmatoarea scrisoare a lui de W.A. Mozart  catre Constanze:

”Dear little wife, I have a number of requests to make. I beg you
1)not to be melancholy,
2)not to go out walking alone and preferably not to go out walking at all,
3) to feel absolutely assured of my love,
4)Ibeg in your conduct not only to be careful of your honor and mine, but also to consider appearances. Do not be angry with me for asking this. (...).”

sâmbătă, 30 noiembrie 2013

Amintiri- Din prima tinerete

Radu Rosetti, Ed. Humanitas, Colectia Vintage, Bucuresti 2012

Considerata la vremea primei sale editari drept cea mai importanta lucrarea de memorialistica din literatura romana, seria Aminitilor lui Radu Rosetti a fost reeditata de Editura Humanitas, in doua variante. Prima varianta este cea aparuta in 2012 formata din trei volume distincte: Ce am auzit de la altii, Din copilarie si Din prima tinerete. In 2013 a aparut pe piata varinata ce reuneste toata seria intr-un singur volum ilustrat. 

Eu am inceput lectura cu cea din urma carte din serie si pentru ca mi-a placut atat de mult, marturisesc ca intentionez sa-mi achizitionez volumul ilustrat ce cuprinde intreaga serie.


Pe fundalul evenimentelor istorice cuprinse intre abdicarea lui Cuza si instalarea Regelui Carol I, Radu Rosetti ne povesteste  in cel de-al treilea volum,  intalnirile sale memorabile cu personajele tabloului istoric al secolului XIX, precum Vasile Alecsandri, Costache Negri, Lascar Catargiu, Eugeniu Ghyka etc.


Iata in continuare cate ceva dintre cele povestite despre Vasile Alecsandri:


”Tanar, de un fizic placut, deloc nu era micsorat printr-o chelie precoce, inzestrat cu un deosebit dar de seductiune, causeur fermecator, era fisrec ca Alecsandri sa fi fost bine vazut de sexul frumos si ca, de la intoarcerea lui in tara, sa nu-i lipseasca succese pe acest teren. In urma fu cuprins, de o mare si inflacarata iubire pentru una dintre surorile prietenului sau Negri. El era pasiune impartasita si de aceasta femeie incantatoare. Anii acestei dragoste au fost cei mai fericiti ai vietii poetului, acei pe care i-a numit in unul din Pastelurile sale: ”raiul vietii mele”. Lor li datorim cea mai duioasa din poieziile lui: Steluta. Se stie cum, atinsa de o boala rara care, mai ales la aceas vreme nu ierta niciodata, iubita lui Alecsandri avu un sfarsit tragic, pe un vapor, si ca trupul ei fu aruncat in mare.” (pag. 100)